25 apr. 2018

Fericiți pentru totdeauna? - Taylor Jenkins Reid





Descriere:

Un roman surprinzător despre căsătoria modern și profunzimea legăturilor de familie

Când mariajul lui Lauren și al lui Ryan ajunge într-un punct critic, cei doi se gândesc la un plan neconvențional: hotărăsc să se despartă pentru un an, în speranța de a se îndrăgosti apoi din nou. Un an, o singura regulă: nu au voie să ia legătura unul cu altul. În afară de asta, totul este permis. Lauren pornește într-o călătorie de autocunoaștere, descoperind că prietenii și familia au propriile idei despre căsătorie. Aceste păreri, alături de procesul ei de vindecare și provocările vieții fără Ryan, îi schimbă concepțiile despre monogamie și căsătorie. Ea începe să se întrebe: când ai parte de iubire fără fidelitate și devotament fără căsnicie – când iubirea și dorința nu mai sunt legate –, ce apreciezi? Pentru ce ești dispus să lupți?

O poveste de dragoste despre ceea ce se întâmplă când iubirea dispare. Despre a rămâne îndrăgostit, a te agăța de iubire, a renunța la ea și a i te încredința cu toată ființa ta. Și, mai presus de toate, este povestea unui cuplu prins în vechiul joc și căutând un nou drum spre fericirea pentru totdeauna.

„Reid are talent în a crea personaje complexe și plăcute.” Real Simple 

„Taylor Jenkins Reid este un geniu când vine vorba de povești despre viață și dragoste.” Redbook 

„Pe cât de inspirator, pe atât de brutal de sincer – o lectură obligatorie.” Kirkus



EDITURA:CORINT
AN APARIȚIE:2017
NUMĂR PAGINI:352

TRADUCERE:ALEXANDRA LIMONCU






Părerea mea:


          Recunosc că atunci când mi-am luat cartea am fost puțin reticentă cu privire la subiectul său. Dar cred că mi-a fost teamă că nu îmi va plăcea acest gen de carte , deoarece îmi este greu să mă gândesc că iubirea se poate sfârși. Dar am rămas plăcut surprinsă pe parcursul acesteia și încă nu pot să cred cât de mult am adorat-o. Această carte este genul acela care te sfâșie, te pune în fața faptului împlinit, dar cel mai important , îți dezvăluie faptul că mereu urmează o nouă zi în care te poți ridica mai puternic decât ai fost tu vreodată.
          
         Povestea urmărește viața a doi oameni care își încep povestea de dragoste în urmă cu 11 ani. Tineri studenți, Lauren și Ryan se îndrăgostesc nebunește unul de celălalt și își încep împreună viața de adult, jonglând între slujbe , vizite de familie, banii pentru chirie și cam tot ce intră în aceste categorii. 


„Nu sunt sigură că mai există un sentiment ca acela care să descrie situația în care afli că persoana care te fâstâcește este la rândul ei fâstâcită din cauza ta. 
Astfel prinzi curaj și încredere în tine. Îți dă senzația că ai putea face orice pe lumea asta.”
           
       Primele capitole destăinuie fiecare perioadă, mai bună sau mai rea, prin care cuplul trece, însă spre finalul acestora a fost chiar dureros să întrezărești această parte vulnerabilă a unei relații care este pe punctul de a se destrăma.    Dar fiecare an devine tot mai greu , iar relația se sfărâmă pas cu pas, interesul unuia față de celălalt dizolvându-se ca sarea în apă. Apar certuri și lacrimi, iar cei doi ajung la un punct în care descoperă că iubirea a dispărut. Dar oare au ei dreptate? Astfel, ajung la de acord comun în privința faptului de a avea un an de pauză, un an în care fiecare să își vadă de viața lui și să se întâlnească cu cine vor. Sincer nu mi-a plăcut acest „mariaj deschis” la care s-a ajuns în cele din urmă dar ...eh, povestea trebuie să ne țină cu sufletul la gură, nu? Astfel, Ryan își ia lucrurile și se mută, lăsând-o pe Lauren singură, într-o casă acum pustie, doar în compania blănosului lor câine, Bocănilă.


„Uneori oamenii fac anumite lucruri pentru că sunt furioși sau pentru că sunt supărați sau pentru că doresc răzbunare. Iar aceste lucruri pot răni. Dar ceea ce doare cel mai mult este atunci când cineva face ceva din nepăsare . Nu le pasă de tine așa cum o făceau în facultate. Nu le pasă de tine așa cum au promis la cununie. Nu le mai pasă deloc de tine.”

              Totul este relatat din perspectiva lui Lauren, dar aș fi adorat să pot privi totul și din perspectiva lui Ryan, deoarece fiecare poveste are două părți . Lauren începe să petreacă timp cu sora ei, Rachel, între timp fiind încurajată de către Mila, prietena ei de la serviciu , să profite de acest an de libertate în care se poate regăsi. Dar se simte îngrozită că descoperă un adevăr pe care îl urăște:
„Ryan și cu mine suntem doi oameni care cândva se iubeau. 
Ce frumos trebuia să fie! 
Ce trist este, de fapt!„
            Războiul din inima ei o face să se schimbe , să își dea seama cât de curajoasă și de puternică este , avându-și drept sprijin familia formată din mama ei, Rachel și Charlie, fratele acesteia. Și să nu o uităm pe bunica Lois! Bunica Lois a fost un personaj atât de bine conturat, care la cei 87 de ani a rămas tot o femeie sprintenă care o ajută pe protagonistă în drumul ei.

” Poate că nu contează prea mult dacă vrei să ai pe cineva alături în toate momentele vieții tale. Poate că tot ceea ce contează este să ai pe cineva alături atunci când ai cea mai mare nevoie de el. Poate că a avea nevoie de cineva nu înseamnă neapărat că nu poți face nimic fără el, ci că ți-ar fi mai ușor dacă îl ai alături.” 

          „Fericiți pentru totdeauna?” nu este doar o simplă carte. Este ,în fapt, una plină de semnificații care dezvăluie ce se întâmplă atunci când sentimentele de iubire sunt estompate de ură și în loc să ne amintim în fiecare zi de ce ne-am îndrăgostit, noi o tratăm cu superficialitate, transformând-o într-un lucru murdar, la mâna a doua. De asemenea, este despre regăsirea a două suflete pierdute, care printre tragedii și bucurii și-au găsit calea unul spre celălalt și au găsit o cale de a corela.




2 comentarii:

  1. Cu recenzia aceasta mai cam influențat să cumpăr cartea cat mai curând posibil 😍

    RăspundețiȘtergere